Localitati Satu Mare
Satu Mare
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Satu Mare

Informaţii generale
Aşezare
În partea de nord-vest a României, în bazinul inferior al Someşului.

Vecini
La nord: Ucraina, la vest: Ungaria, la est: Judeţul Maramureş, la sud-est: Judeţul Sălaj, la sud: Judeţul Bihor.

Suprafaţa
4.418 km2 (respectiv 1,4% din teritoriul ţării).

Populaţie
394.000 locuitori.

Oraşe
Satu Mare, reşedinţă de judeţ, cu 130.000 locuitori, unul din cele mai vechi oraşe din Transilvania. Alte oraşe: Carei, Negreşti Oaş. Tăşnad.

Relieful
Este variat şi are forma unui amfiteatru ce coboară din est spre vest, deosebindu-se două trepte: câmpia (2/3 din suprafaţa totală, în vest este reprezentată de Câmpia Someşului, cu o suprafaţă joasă de 126 m, uşor fragmentată de Someş, Tur, Crasna şi Câmpia Nirului, mai înalta, până la 160 m, acoperită cu dune de nisip), şi zona înaltă (în extremitatea nord-estică, reprezentată de munţii vulcanici Oaş şi Gutâi, cu înălţimi de 1.200 m, care închid Depresiunea Ţara Oaşului, de 827 m, completându-se cu Culmea Codrului de 579 m şi zona de piemont).

Clima
Este continental moderată şi prezintă mici diferenţe între câmpie şi dealuri, cu precipitaţii variabile şi vânturi din direcţia sud-est şi sud-vest.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de Tur, Someşul în cursul său inferior şi Crasna drenează de la est la vest.

Obiective turistice

Vestigii istorice
Castelul Karolyi din Carei, în 1492 există aici o cetate înălţată de familia Karolyi, iar în 1794, pe locul ei se ridică un castel în stil baroc. În prezent, clădirea, situată în mijlocul unui parc, găzduieşte un muzeu cu bogate colecţii de ştiinţele naturii şi arheologie. Sala de recepţie, de mari dimensiuni, este ornamentată cu frumoase picturi şi sculpturi. Castelul din Ardud, cu aspect de fortăreaţă, ridicat în 1481, de voievodul Transilvaniei, Bartolomeu Dragffi, şi reconstruit în sec. XVII. În prezent păstrează doar un turn în stil neogotic. Castelul din Medieşu, construit în 1630, în stilul Renaşterii, de nobilul Sigismund Lonyay, astăzi doar ruine.

Edificii religioase
Biserica din lemn de la Corund, cea mai frumoasă din regiune, construită în 1723, are interiorul decorat cu pictură şi arcuri de lemn, artistic ornamentate. Biserica reformata de la Acâş, a unei foste mănăstiri benedictine, înalţată în sec. XII, în stil romanic, şi reconstruit în 1732. Alte edificii religioase: Biserica de la Bixad, înalţată în 1695, de călugărul grec Isaia, iar cea actuală a fost ridicată în 1711, Biserica „cu lanturi“ din Satu Mare (1788 - 1807), Biserica gotica din Livada (1475), Biserica din lemn de la Stâna (1820), bolta este acoperită cu picture, Biserica romano catolică din Beltiug (1482).

Edificii culturale
Muzeul Ţării Oaşului de la Negreşti Oaş, posedă o frumoasă colecţie de port oşenesc, arta populară (tesaturi şi cusături caracteristice), ceramică. Muzeul ceramicii din Vama, expune peste 500 de piese, unele cu o vechime de peste 300 de ani. Alte edificii culturale: Muzeul etografic şvăbesc de la Petreşti.

Monumente şi statui
Monumentul ostaşilor români din Carei, omagiu adus eroilor căzuţi în lupta pentru eliberarea oraşului de sub dominaţia fascistă, operă a unui colectiv de artişti condus de Vida Gheza.

Etnografie
Vizitatorii judeţului Satu Mare sunt atraşi, în primul rând, de creaţia populară din Oaş, păstrată şi azi în formele sale originale. În ritualul sărbatorilor oşenilor, transmise din generaţie în generaţie, se răsfrâng obiceiuri legate de preocupările milenare (păstoritul: „Sâmbra oilor“). Se remarcă porţile sculptate (Halmeu), originalitatea gospodăriilor, cioplitul lemnului (Cămărzana, Certeze), pictura pe sticlă şi olăritul (Tur), toate de o inegalabilă frumuseţe. De asemenea, Vama este o cunoscută localitate prin produsele sale ceramice, care perpetuează vechiul obicei dacic al olăritului. Culorile cu care se ornează vasele sunt naturale, aidoma celor de acum 2.000 de ani.
Cauta in Satu Mare
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Banci
Banca Romana Pentru Dezvoltare
Raiffeisen Bank
Banc Post
Banca Comerciala Romana
Banca Transilvania
Raiffeisen Bank
Invatamant
Scoala Generala Nr. 2
Liceul Agroindustrial Contabilitate
Liceul Teoretic Nr 2
Scoala cu clasele I-VIII Avram Iancu
Scoala cu clasele I-VIII Balcescu-Petofi
Scoala cu clasele I-VIII
Liceul De Cultura Generala
Muzee
Muzeul Tarii Oasului
Muzeul Tasnad
Benzinarii
Petrocom S.R.L.
Petrom
Farmacii
Galenus
Gold T Farm
Hyperion S.R.L.
Hristiana S.R.L.
Hygeea S.R.L.
Edelweiss S.R.L.
Galenus
Hoteluri
Hotel Dacia Satu Mare
Motel Vanatorul
Hotel Sport Satu Mare
Spitale
Spitalul Municipal Carei
Spitalul C.F.R.
Spitalul Judetean Satu Mare
Spitalul Municipal Satu Mare
Spitalul Orasenesc Tasnad

Ghid
Informaţii generale
Aşezare
În partea de nord-vest a României, în bazinul inferior al Someşului.

Vecini
La nord: Ucraina, la vest: Ungaria, la est: Judeţul Maramureş, la sud-est: Judeţul Sălaj, la sud: Judeţul Bihor.

Suprafaţa
4.418 km2 (respectiv 1,4% din teritoriul ţării).

Populaţie
394.000 locuitori.

Oraşe
Satu Mare, reşedinţă de judeţ, cu 130.000 locuitori, unul din cele mai vechi oraşe din Transilvania. Alte oraşe: Carei, Negreşti Oaş. Tăşnad.

Relieful
Este variat şi are forma unui amfiteatru ce coboară din est spre vest, deosebindu-se două trepte: câmpia (2/3 din suprafaţa t.. citeste mai mult